Bánd, község a Séd völgyében

Bánd a 8-as számú főút mentén, Veszprémtől 10 km-re, nyugatra fekszik. Lakosainak száma közel 600 fő.
A település múltjára a falu közepén álló Essegvár romjai utalnak. A községet először 1233-ban említik meg egy oklevélben.

A török harcok során a falu elnéptelenedett és csak a XVIII. században kezdett ismét új életet. Német telepesek érkeztek a faluba, magukkal hozva saját hagyományaikat, melyek új színnel gazdagították a vidék építészetét és folklórját. Jellegzetes tornácos házaik sok helyütt még most is állnak, és karácsonykor elevenen él a kedves sváb népszokás: népviseletbe öltözött lányok, “Christkindlik” járnak házról házra, és énekek kíséretében boldog karácsonyt kívánnak a lakóknak.

A falu fő nevezetessége Essegvár romja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a vidékre. Az idelátogatókat a táj varázslatos szépsége és egyszerűsége ejti rabul. Tartalmas és élménydús kirándulásokat lehet tenni ezen a környéken.

 

b1

 

Bánd az ún. grazi műút mentén, a Balatoni felvidéket a Felső-Bakonytól kelet-nyugati irányban elválasztó törés mentén helyezkedik el. Délről a Balaton-felvidéket lezáró hegyvonulat sziluettje húzódik, amely mentén a Séd patak vájt magának medret, észak felé tekintve pedig a fokozatosan emelkedő Felső-Bakony erdőségeire pillanthat az erre látogató.

A kelet-nyugat irányú törés hajdanán a Séd mentén fontos közlekedési útvonalnak számított, így az sem véletlen, hogy közvetlen a patak mellett, egy szinte körkörösen természetes védelmet nyújtó sziklacsúcson már az Árpádok idejében egy kis sasfészek emelkedett, Esseg Vára, amely szolgálhatott védelmi célokat (nem véletlen, hogy Zsigmond király is szemet vetett rá), de szükség esetén alkalmas lehetett az egykori rablólovagvárak funkciójának a betöltésére.

Ma történelmi emlék, amely a Veszprémig elvezető Séd völgyével együtt páratlan természeti látványt kölcsönöz a tájnak, és a falutól délre elterülő Európa-hírű védett tiszafás erdejével nagyszerű kirándulóhely.

 

b2

 

A település képe természetesen az idők folyamán sokat változott. Az egykori szalmatetős, vályogfalú, földes szobájú házakat ma már szinte kizárólag az elmúlt időszakban épült vagy újjávarázsolt modern házak foglalják el. A hajdani egyöntetű német nyelvű, népviseletben járó, szinte kizárólag őseik hagyományait szigorúan őrző lakosság életformája a kor változásait követve teljesen megújult. A falu ismét magára talált, mely mai lakóinak érdeme, annak az egymásra találásnak, amely “régiek” és “újak”, “őslakók” és “telepesek” között az elmúlt évtizedekben kialakult.

Krein Péter szerkesztése alapján

 

Fedezze fel Ön is Bándot, kiránduljon ezen a páratlan szépségű környéken, majd térjen be hozzánk néhány finom falatra és szomjoltóra, pihenjen meg nálunk!

Étterem

Éttermünk konyhája messze földön híressé tette vendéglőnket, melyben a klasszikus házias vendéglátás- és ételkészítés hagyományait őrizzük. Magyaros ízeket és helyi specialitásokat felvonultató fogásokkal, gazdag étel- és italkínálattal várjuk.   Jöjjön el Ön is, tegye próbára kiváló szakácsainkat, legyen szó egy ebédről vagy akár egy 150 fős lakodalomról!

Panzió

Panziónkban új berendezésű, jól felszerelt, hangulatos, kényelmes 4 fős családi szobákkal, pótágyazható kétágyas szobákkal, valamint kétágyas terasz- és kertkapcsolatos szobákkal várjuk. Panziónkhoz zárt parkoló is tartozik.   Töltsön nálunk néhány nyugodt éjszakát, a feltöltődéséhez ajándék szaunahasználattal járulunk hozzá!

Rendezvény

A légkondicionált konferencia- és rendezvénytermünk kitűnően alkalmas előadások, szakmai találkozók, tréningek, továbbá családi-baráti összejövetelek, ünnepségek, bálok lebonyolítására.

Konferenciarészlegünk egy 150 m2-es és egy 80 m2-es összenyitható teremből áll, amelyek a néhány fős megbeszéléstől a 200 fős állófogadásig sokféle rendezvény megtartására alkalmasak. A termek technikailag felszereltek, bútorzatuk átrendezhető.

Többet szeretnék tudni a rendezvényteremről!

 

 

Esküvői vacsoráját szeretné a Bakony egyik romantikus településén eltölteni családtagjaival, barátaival?

Kültéri zöldterületünk, panziónk kertje a vendégek fogadásának és a polgári szertartás megható pillanatainak szolgál kiváló helyszínéül, rendezvénytermünk az ízletes ételeket felvonultató ünnepi vacsora, majd a jó hangulatú lakodalom színtere.

A Nagy Napra készülő Párokkal átbeszéljük az elképzeléseiket, szívesen teszünk javaslatot a teljes ételsorra, szükség esetén megbízható szolgáltatókat ajánlunk a ceremóniamestertől kezdve a dekoroson át egészen a zenekarig, és a pihenni vágyó vendégeknek szállást is tudunk biztosítani.

Megtekintem a rendezvénytermet!

 

Bánd, község a Séd völgyében

... és az Essegvár árnyékában. Településünk múltja és jelene, a vidék páratlan szépsége, természeti kincsei, látnivalói.
Ismerje meg Bándot és környékét!
A bándi Kakukk Vendéglő-Panzió sokéves vendéglátói múlttal rendelkező, vendégszerető tulajdonosai és házigazdái vagyunk. Családi vállalkozásunk folyamatos fejlődés és fejlesztések mellett érte el mai formáját.
Szívvel-lélekkel végzett munkánk a hivatásunk, amely pontosan kijelöli a feladatainkat, teendőinket, céljainkat. Ezek legfőbb éltetői Vendégeink, akik elégedett mosolya és elismerő szavai az igazi mércék számunkra.
Látogasson el hozzánk Ön is! A vendéglátás örömével, Hápl Attila és felesége, Marika